вівторок, 8 березня 2016 р.

З історії жіночого свята


 Яка історія 8 березня? 
       Все почалося на початку весни 1857 року, коли текстильниці Нью-Йорку пройшли "маршем порожніх каструль" по Манхетену. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці і рівні права для жінок. Демонстрацію звісно розігнали.
  В 1909 році Жіночий день знов був відмічений маршами і страйками жінок. 
В СРСР 8 березня довгий час був звичайним робочим днем, але 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день 8 березня був оголошений в СРСР святковим днем.Багато хто сумнівається, що це свято дійсно "міжнародне". Проте, ще в 1977 році ООН прийняла резолюцію 32/142, призвавши всі країни проголосити
 8 березня днем боротьби за жіночі права - Міжнародним жіночим днем. Цей день оголошений національним вихідним в республіках колишнього СРСР, а також в: Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не "міжнародних", а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді. У Сірії 8 березня відзначають День Революції, а в Ліберії - і зовсім як День пам´яті полеглих.
Якщо ви вже встигли помітити, в жодній цивілізовані країні, що може пишатися високим розвитком демократії, з притаманним їй зразковим забезпеченням прав людини 8 березня особливо не шанують..
         Чому? Мабуть тому, що явна показовість потрібна там, де реалії не відповідають фантазіям.

Немає коментарів:

Дописати коментар